LUZERN/GRENOBLE/MUNCHEN - Delen van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland hebben in de nacht van donderdag op vrijdag te maken gehad met hevig noodweer. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen. Enkele mensen zijn nog vermist. Vrijdag is het slechte weer iets verbeterd en weerkundigen voorspellen dat dat doorzet.

Bij overstromingen is vrijdag in het zuidoosten van Frankrijk een 80-jarige vrouw verdronken. In het zuiden van Duitsland, bij de stad Augsburg, kwam ook een hoogbejaarde vrouw om het leven. Vijf mensen zijn hier vermist na het instorten van een ondergrondse garage.

De politie spreekt van "een complete chaos". In Beieren hebben veel leerlingen vrijdag vrij van school gekregen omdat ze de gebouwen niet kunnen bereiken. Baden-Wurttemberg meldt een recordhoeveelheid gevallen regen: ruim 62 liter per vierkante meter.

Frankrijk

Rond de stad Franse stad Valence zijn enkele kleine dorpen geïsoleerd omdat de straten onder water staan. In Pont-de-Beauvoisin moesten twintig jongeren de nacht in hun schoolgebouw doorbrengen. Enkele mensen werden uit voorzorg uit hun woningen gehaald. Rond Chambéry lag het treinverkeer enige tijd stil.

Ook Zwitserland kampt met erge regenval. In de nacht van donderdag op vrijdag ontstonden daardoor zelfs enkele kleine aardverschuivingen. Donderdagavond werd het treinstation van Luzern twee uur gesloten omdat het was ondergelopen.

In die omgeving viel donderdagavond al tweederde van de totale hoeveelheid regen die normaal is in de hele maand juni. Het onweer van donderdag was sinds juli 1993 niet zo hevig geweest.