LONDEN - Jongemannen die goed scoren bij intelligentietesten plegen minder snel zelfmoord dan hun seksegenoten die slechter scoren. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Zweedse wetenschappers.

Zij verzamelden de uitkomsten van 987.308 testen van Zweedse mannen die zich meldden voor het leger en ze volgden deze groep over een periode van 26 jaar. Van de onderzochten pleegden er uiteindelijk bijna 3000 zelfmoord.

Volgens een van de wetenschappers, Finn Rasmussen, is er duidelijk een verband tussen de score van de mannen tijdens de test en de uiteindelijke zelfmoorden. De slecht scorenden pleegden driemaal zo vaak zelfmoord.

Medical Journal

De vorsers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het het Britse Medical Journal, vermoeden dat veel mannen die de test slecht deden, leden aan een depressie of aan schizofrenie, die vaak zouden bijdragen aan suïcidale neigingen.

De Zweedse onderzoekers willen dat nog verder onderzoeken. Ze kijken dan ook naar de vraag of de groep die slechter scoorde ook minder goed in staat is om te gaan met hun problemen.