AMSTERDAM - De 43-jarige vrouw die ervan wordt verdacht dat ze in Amsterdam-Oost een tasjesdief heeft doodgereden, is in vrijheid gesteld. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam donderdagavond beslist. De Amsterdamse vrouw blijft wel verdachte in deze zaak.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het Openbaar Ministerie had om verlenging van het voorarrest gevraagd op verdenking van doodslag. Volgens justitie is ze met opzet hard achteruitgereden na de diefstal uit haar auto. De 19-jarige Ali el B. raakte daardoor bekneld tussen haar auto en een boom en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Zijn 18-jarige medeverdachte wordt vrijdag voorgeleid.

Geen opzet

Volgens de rechter-commissaris heeft de vrouw niet met opzet gehandeld en was ze er niet op uit om de bestuurder en zijn passagier op de scooter dood te rijden.

Herdenkingstocht

Vrienden en familieleden van Ali el B. houden vrijdagmiddag in Amsterdam een herdenkingstocht en een dienst in de moskee Al Kabir aan de Weesperzijde. De tocht begint in de Derde Oosterparkstraat, waar El B. om het leven kwam. De stoet vertrekt daar om 14.00 uur en leidt naar de moskee waar een uur later de herdenking is.

Eveneens om 14.00 uur doet de rechtbank in Amsterdam vervroegd uitspraak in een andere zaak waarbij El B. eerder betrokken was, een roofoverval op een Xenos-filiaal. De uitspraak zou aanvankelijk op 31 januari zijn, maar is vervroegd na het overlijden van de verdachte.

Verdonk

Minister Verdonk van Integratie waarschuwde dat de inmiddels vrijgelaten vrouw niet beschuldigd wordt van moord. De automobiliste heeft volgens haar niet iemand doodgereden, alleen omdat ze hem niet mocht en hem toevallig op straat tegenkwam. "Als de jongen de tas niet had gestolen, reed hij nog gewoon op zijn scooter rond en zat de vrouw nu gewoon thuis", zei Verdonk donderdag op Radio 1. "Maar ik pleit niemand vrij", voegde ze eraan toe.

Wilders

Het Tweede-Kamerlid Wilders vindt het "schandelijk" dat het OM in Amsterdam de 43-jarige vrouw verdenkt van doodslag op een Marokkaanse tasjesdief. "Dit is de wereld op zijn kop. Ze maken van een slachtoffer een dader en andersom", aldus Wilders. Het uit de VVD gestapte Kamerlid noemt het onbegrijpelijk en ongepast dat de vrouw nu wordt vervolgd. Hij wil dat alle Marokkaanse raddraaiers bij herhaalde straatterreur het land worden uitgezet.