WASHINGTON - George Bush is donderdag, even voor het middaguur (plaatselijke tijd) beëdigd voor zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Op de trappen van het Capitool in Washington legde hij, met zijn hand op de bijbel, de presidentiële eed af. Dat deed hij onder het toeziend oog van de voorzitter van het Hooggerechtshof, William Rehnquist.

Bekijk video: animatie herverkiezing Bush Modem/ Breedband

Vrijheid

Na het afleggen van de eed, en het spelen van de presidentiële hymne Hail to the Chief, hield Bush zijn inaugurele rede. Daarin zette hij in iets meer dan een kwartier de hoofdlijnen van zijn beleid voor de komende vier jaar uiteen. In de toespraak stond de noodzaak van de verspreiding van vrijheid en democratie centraal.

"De gebeurtenissen om ons heen en ons gezond verstand, leiden tot één conclusie: de overleving van de vrijheid in ons land, hangt in toenemende mate af van het succes van de vrijheid in andere landen", aldus Bush. "De beste kans op wereldvrede, ligt in de verspreiding van vrijheid over de gehele wereld", ging hij verder.

Cheney

Even voor Bush was ook vice-president Dick Cheney beëdigd voor zijn tweede termijn aan Bush' zijde. De eed werd hem afgenomen door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Dennis Hastert.

De door ongekende veiligheidsmaatregelen omringde ceremonie werd bijgewoond door enkele duizenden gasten. Onder de prominenten die de kou en de sneeuw in Washington trotseerden, waren de oud-presidenten Bill Clinton, Jimmy Carter en George H.W. Bush, de vader van de huidige president, en hun echtgenotes. Ook de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger, die een belangrijke rol speelde in Bush' verkiezingscampagne, behoorde tot de eregasten.

Duurste inauguratie

De 55e presidentiële inauguratie is de duurste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Voor de festiviteiten in Washington is een slordige 40 miljoen dollar uitgetrokken, waarvan grote bedrijven het leeuwendeel voor hun rekening hebben genomen.

Bush' inauguratiefeestje heeft de stad Washington ruim 17 miljoen dollar gekost. Het grootste deel daarvan ging op aan veiligheidsmaatregelen. Er waren in de stad ruim 6000 agenten en 7000 militairen op de been. Het luchtruim boven Washington was het grootste deel van de dag afgesloten.