WASHINGTON - Mohammed Atta, de vermoedelijke leider van de daders van de aanslagen van 11 september, heeft een jaar eerder geprobeerd een staatslening te krijgen voor de aanschaf van een vliegtuig. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris gezegd in een uitzending van het tv-station ABC.

Johnell Bryant die bij het ministerie van Landbouw werkte, herkende Atta toen ze na de aanslagen een foto van hem zag als de man die bij haar aanklopte voor een lening. Het verzoek werd afgewezen.

"Hij wilde een tweemotorig vliegtuig voor zes passagiers financieren en de stoelen eruit halen. Hij zei dat hij ingenieur was en een tank voor chemicaliën wilde inbouwen die alle beschikbare ruimte in beslag zou nemen behalve de stoel van de piloot", aldus Bryant.

Veiligheidsfunctionarissen die betrokken waren bij het verhoor van de gearresteerde terrorist Abu Zabaydah, een naaste medeweker van Osama bin Laden, heeft gezegd dat het oorspronkelijke plan was om kleine vliegtuigen vol explosieven te gebruiken, maar dat Bin Laden besloot passagiersvliegtuigen te kapen toen Atta de lening niet kreeg, aldus de ABC-uitzending.