DEN HAAG - Twee F-16-gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben woensdag boven Amersfoort een Boeing 747 onderschept omdat er geen radioverkeer met het toestel mogelijk bleek.

Nadat de F16's naast de Boeing waren gaan vliegen, ontdekten de piloten dat er iets mis was en werd de communicatie hersteld, aldus het ministerie van Defensie donderdag.

De luchtmacht wordt enkele keren per jaar ingezet voor een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). Dit is een standaardprocedure binnen de NAVO die inhoudt dat een toestel dat zich niet bekendmaakt bij het binnenvliegen van het luchtruim van een land, onmiddellijk wordt onderschept door straaljagers.

De F-16's die woensdag in actie kwamen, waren afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden. Om de Boeing van Pakistan International Airlines in te halen moest een van de twee de geluidsbarrière breken. Dat gebeurde boven Amersfoort.

Op 1 december was de luchtmacht voor het laatst ingezet voor een QRA, eveneens met een passagierstoestel uit Azië, dat op weg was naar Londen.

Vorig jaar op 7 oktober onderschepte de luchtmacht een Amerikaans marinevliegtuig dat op weg was naar Noorwegen. Vorig jaar ook kreeg een chartervlucht van Noorwegen naar Spanje begeleiding van F-16's omdat het toestel gedurende 45 minuten niet reageerde op radiocontact van de luchtverkeersleiders van Eurocontrol.