DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) en de drie marktleiders in de uitvaartsector werken aan een integriteitsbeleid dat voor de hele branche moet gaan gelden. Aanleiding daarvoor zijn recente berichten over mogelijke malversaties door het uitvaartwezen bij opgemaakte rekeningen en fraude met provisies die tussenpersonen krijgen.

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Donner (Justitie) op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Wolfsen van de PvdA. Het OM zocht volgens Donner mede naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma NOVA in oktober over misstanden in de uitvaartwereld contact met de brancheorganisaties en het Platform Uitvaartwezen.

NOVA meldde destijds dat de sector geregeld nabestaanden misleidt en rekeningen voor begrafenissen of crematies verhoogt. Ook zouden nabestaanden vaak geen offertes ontvangen en staan er geregeld posten op de rekening voor diensten die niet zijn verleend. De actualiteitenrubriek zei zich te baseren op gesprekken met tientallen mensen uit de uitvaartwereld en nabestaanden.

Donner schrijft verder dat het strafrechtelijk onderzoek naar tussenpersonen in de uitvaartverzekeringssector nog loopt. Justitie onderzoekt daarbij ook de mogelijke provisiefraude. Over de concrete invulling van het integriteitsbeleid is nog niets bekend.

De verschillende partijen zijn daarover nog in gesprek. Donner kan niet aangeven of er de laatste jaren bij de politie signalen zijn binnengekomen of aangifte is gedaan van vermoedelijke strafbare feiten in of door de uitvaartbranche.