KIEV - Victor Joesjtsjenko wordt zondag geïnaugureerd als president van Oekraïne. Dat heeft de voorzitter van het parlement, Volodimir Litvin, donderdag meegedeeld. De plechtigheid begint om 12.00 uur plaatselijke tijd in het parlement. De volksvertegenwoordiging heeft het tijdstip van de plechtigheid officieel goedgekeurd.

De weg naar de inhuldiging van de pro-westerse Joesjtsjenko was geëffend door het hooggerechtshof, dat ook het laatste beroepschrift verwierp van de verliezer van de verkiezingen van 26 december, ex-premier en de favoriet van Rusland, Viktor Janoekovitsj.

Voorzitter Anatoli Jarema van het hooggerechtshof maakte het besluit na dagen van beraadslagingen midden in de nacht bekend. De definitieve uitslag is direct na de uitspraak formeel door regering en parlement gepubliceerd.

De pro-westerse Joesjtsjenko won de herverkiezingen met een verschil van 8 procentpunten. Deze stembusgang was afgedwongen door Joesjtsjenko en zijn aanhangers die wekenlang demonstreerden in Kiev nadat de oorspronkelijke verkiezingen in november zich hadden gekenmerkt door massale fraude van de zijde van Janoekovitsj.

Die beschuldigde op zijn beurt oud-premier Joesjtsjenko weer van fraude tijdens de herverkiezingen op tweede kerstdag en diende meerdere klachten in bij het hooggerechtshof. Maar Jarema zei dat het laatste vonnis "definitief is en beroep is niet meer mogelijk". De klagende partij heeft haar claims niet kunnen hard maken, aldus het hof.

Een advocaat van het toekomstige staatshoofd toonde zich verheugd. "Ons lijden is eindelijk voorbij", zei hij. "Het laatste woord is gezegd. Wij hebben een nieuwe president." Maar de verliezers repten over vriendjespolitiek. "Het hooggerechtshof is tegen Janoekovitsj", zei een van hen. "Alles is nu mogelijk in de Oekraïne".