AMSTERDAM - LPF-Kamerlid Janssen van Raay vindt dat Bolkestein weg moet als Europees commissaris. Bolkestein heeft zich volgens hem zo negatief uitgelaten over Pim Fortuyn en zijn lijst dat hij Nederland niet meer kan vertegenwoordigen.

Janssen van Raay zei dit donderdag voor Business Nieuws Radio. Excuses zijn voor hem niet genoeg. "Excuses hebben tegenover de vermoorde Pim Fortuyn geen enkele zin."

Eerder op de dag liet de Lijst Pim Fortuyn al weten respect te eisen van de VVD'er Bolkestein. De fractie is nog steeds verbolgen dat de Eurocommissaris begin mei zei dat Nederland internationaal "een pleefiguur zou slaan met Pim Fortuyn als premier". Bolkestein moet ophouden Nederland een 'herentoiletfiguur' te laten slaan, zegt de LPF nu.

Twaalf leden van de fractie van de LPF stelden donderdag gezamenlijk vragen aan minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) over de uitspraken van Bolkestein. Van Aartsen moet zijn partijgenoot 'vermanen' zich te onthouden van inmenging in de Nederlandse situatie, aldus de LPF-fractie.