WILLEMSTAD - De Raad van Ministers van de Nederlandse Antillen heeft een wetsvoorstel gemaakt omtrent de financiering van politieke partijen. Het wordt partijen moeilijker gemaakt te frauderen. Dat heeft premier Etienne Ys woensdagavond bekend gemaakt.

In het voorstel mogen partijen van zowel particulieren als van bedrijven geen donaties meer aannemen van meer dan 15.000 gulden (zo'n 6.500 euro) per jaar. Ook cadeau's zijn bij dat bedrag inbegrepen.

Donaties mogen verder niet meer anoniem worden gedaan, alle giften moeten worden geregistreerd en de financiële administratie van de partij moet tien jaar lang worden bewaard. Verder moeten jaarrekeningen worden ondertekend door een accountant en gecontroleerd door het hoofd stembureau. Dat krijgt daarbij hulp van de Stichting Overheidsaccountants Bureau.

Misbruik

Volgens Ys wordt het de partijen op deze manier moeilijker gemaakt misbruik te maken van hun positie in de Antilliaanse samenleving. "Het is juist nu belangrijk om deze maatregelen in te voeren", aldus de premier. "Het imago van de politieke partijen en van het land hebben een pak slaag gehad." Hij doelt daarmee op onder meer de diverse fraudezaken tegen politici van verscheidene partijen.

Integriteit

Het wetsvoorstel maakt deel uit van een pakket aan integriteitsmaatregelen dat de huidige regering wil invoeren. Zo is er ook een voorstel in de maak dat bestuurders civielrechterlijk aansprakelijk moet stellen. Als zij voor het aanvaarden van hun functie er financieel ongebruikelijk anders voorstaan dan na beëindiging ervan, kan dat worden onderzocht en eventueel worden aangepakt.

Ys hoopt voor juli dit jaar het voorstel om te kunnen zetten in een wet. "Als dat gebeurt, worden de maatregelen nog ingevoerd voor de parlementsverkiezingen in 2006", aldus de premier. "Anders gebeurt het zeker voor de eilandsraadverkiezingen een jaar later."