NEW YORK - De Amerikaanse justitie heeft woensdag de uitlevering bevolen van de voormalige Bosnische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Muhamed Sacirbey. Dat is vernomen in justitiebronnen. De oud-diplomaat wordt verdacht van het het verduisteren van 2,5 miljoen dollar staatsgeld. Bosnië heeft om de uitlevering van de 48-jarige Sacirbey gevraagd.

Sacirbey heeft van de Newyorkse rechter Maas tien dagen gekregen om tegen het besluit in beroep te gaan. De Bosniër heeft zowel een Bosnisch als Amerikaans paspoort. Hij was in juli in afwachting van een besluit over zijn uitlevering onder elektronisch huisarrest geplaatst. Bovendien moest hij zijn paspoorten inleveren en een schuldbekentenis tekenen.

Aantijgingen

Hij ontkent alle aantijgingen en zijn raadslieden zeggen dat er geen geldig uitleveringsverdrag is tussen de Verenigde Staten en Bosnië-Herzegovina. Verder zou Bosnië geen bewijzen hebben geleverd van zijn vermeende misdaden. Sacirbey is in ons land vooral bekend als een voormalige vriend van Mabel Wisse Smit, de echtgenote van prins Johan Friso.

De ex-ambassadeur en ex-minister werd in maart 2003 gearresteerd in New York. Een rechter in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vaardigde in december 2001 een arrestatiebevel tegen Sacirbey uit. In de aanklacht wordt hij ervan beschuldigd ongeveer 2,5 miljoen dollar te hebben gestolen ten tijde van zijn ambassadeurschap bij de VN in 2000. Hij kan hiervoor minimaal drie jaar celstraf krijgen.