WASHINGTON - In een koud Washington en onder scherpe veiligheidsmaatregelen wordt George W. Bush donderdag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw beëdigd als president van de Verenigde Staten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bekijk video: animatie Bush Modem/ Breedband

Op de trappen van het Capitool legt hij de ambtseed op de bijbel af. Daarna zal hij in zijn inaugurele rede de prioriteiten voor zijn tweede termijn bekendmaken. In de avond wordt er gevierd met vuurwerk, een feestelijk diner en met negen gala's waar de president en First Lady Laura hun opwachting maken.

Rond het Capitool en het Witte Huis waren een dag eerder al een talrijke straten afgesloten voor het autoverkeer. Duizenden agenten en militairen zijn ingezet om de politici, gasten en bezoekers te beschermen. Tientallen protestgroepen hebben aangekondigd te gaan demonstreren. Ze willen protesteren tegen de oorlog in Irak en het beperken van de burgerrechten in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Belangstellenden

De organisatoren rekenen dat langs de route die de president neemt van het Capitool naar het Witte Huis enkele honderdduizenden belangstellenden zullen staan. Overal zijn wegversperringen en metaaldetectors neergezet. Radio- en televisiezenders raden de mensen aan zich warm te kleden. De hoofdstad is voor het eerst deze winter bedekt met een laag sneeuw. Bij zijn eerste inauguratie vier jaar geleden stond Bush in de regen.