DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer legt zich neer bij het definitieve vertrek van de ongeveer 1400 militairen uit Irak. Dat heeft buitenlandwoordvoerder Ormel woensdag laten weten. De fractie zal niet meer bij het kabinet aandringen op een verlenging of een gefaseerde beëindiging van de Nederlandse missie.

Ormel: "De Tweede Kamer zendt geen militairen uit per motie. Wij hebben altijd gezegd dat een gefaseerde afbouw in Irak militair technisch mogelijk moet zijn én dat er voldoende draagvlak voor moet zijn. Het kabinet heeft op ons verzoek het besluit heroverwogen, maar als het kabinet geen gefaseerde afbouw wil, dan is er voor het CDA onvoldoende draagvlak. Dat is een constatering en daar moeten we ons bij neerleggen."

Voorstander

Daarmee ontvalt elke mogelijkheid op een Kamermeerderheid voor een langer verblijf in Irak. Voorstander van verlenging zijn nu alleen nog de VVD en de SGP. CDA-fractievoorzitter Verhagen gaf het debat over een verlenging eind december een nieuwe dimensie door te stellen dat Nederland "nu niet zomaar de biezen kan pakken" en rekening moet houden met de Amerikaanse en Britse bondgenoten, die graag willen dat Nederland in Irak blijft.

Ormel stelde daarna een gefaseerde beëindiging gedurende enkele maanden voor, iets waar ook CDA-minister Bot (Buitenlandse Zaken) openlijk over sprak. Premier Balkenende, Bot en minister Kamp (Defensie) hakten maandag echter de knoop door: vertrekken per 15 maart.

De VVD toonde zich eerder al zeer teleurgesteld over het CDA. "Wat is het woord van Verhagen waard", vroeg Kamerlid Van Baalen zich woensdag af. Ook de LPF verweet hij te "grossieren in vaagheden". De PvdA, D66 en de VVD zijn tenminste altijd duidelijk geweest, aldus Van Baalen: PvdA en D66 tegen verlenging, de VVD voor.