WASHINGTON - De vertrekkende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft woensdag afscheid genomen van zijn personeel op het State Deparment. Hij maakt geen deel uit van de tweede regering-Bush en wordt opgevolgd door Condoleezza Rice.

Honderden medewerkers, van hoog tot laag, hadden zich verzameld in een zaal van het ministerie in Washington. Er was een groot spandoek met daarop de woorden: "Minister Powell, bedankt, van iedereen".

De zichtbaar geëmotioneerde Powell, de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bedankte zijn medewerkers. "Jullie waren mijn troepen. Jullie stonden in de frontlinie van het buitenlandse beleid", zei de ex-generaal.

Powell belde woensdag ook met aan aantal buitenlandse collega's om afscheid te nemen, onder wie Michel Barnier van Frankrijk, Joschka Fischer van Duitsland, en Sergej Lavrov van Rusland. Deze landen waren het fel gekant tegen de Amerikaanse invasie in Irak, een actie die een schaduw heeft geworpen over Powells ministerschap.