AMSTERDAM - Op een conferentie voor rampenbestrijding in het Japanse Kobe hebben de Verenigde Naties woensdag aangekondigd een wereldwijd waarschuwingssysteem op te gaan zetten tegen natuurrampen zoals droogtes, overstromingen en aardverschuivingen.

Op de korte termijn pleitten de VN voor een voortrekkersrol in de aanleg van een waarschuwingssysteem voor tsunami's in de Indische Oceaan. De verschillende nationale initiatieven moeten door de VN gecoördineerd worden en uitgebreid tot een wereldwijd systeem, aldus VN-medewerkers.

Model

Voor het beoogde waarschuwingssysteem staat een bestaand systeem in de Stille Oceaan model dat al sinds 1965 tsunami-waarschuwingen verstrekt aan 26 landen. Volgens experts is veel van de technologie te gebruiken voor een zelfde systeem in de Indische Oceaan. De moeilijkheid is het organiseren van een nauwe samenwerking tussen de verschillende landen zodat informatie snel wordt uitgewisseld.

VN-organisatie UNESCO voorspelde dat er medio 2006 een systeem in de Indische Oceaan aangelegd kan worden dat 23 miljoen euro kost en dat in 2007 wereldwijd waarschuwingen verstrekt.