BRUSSEL - Een Europees model rijbewijs gaat de huidige modellen vervangen. Binnen tien jaar moeten alle rijbewijzen zijn omgezet in plastic kaartjes met chip, binnen twintig jaar krijgen ze alle dezelfde vorm en opdruk. De verkeerscommissie van het Europees Parlement heeft woensdag dat standpunt ingenomen.

De commissie wil bovendien dat de nieuwe rijbewijzen steeds binnen tien jaar verlengd moeten worden, net als in Nederland. De parlementariërs liggen daarmee op ramkoers met Britse, Duitse en Belgische bestuurders. Die zijn veelal verknocht aan een levenslang geldig rijbewijs. De grote meerderheid in de verkeerscommissie duidt erop dat ook het hele Europees Parlement verlenging steunt. Invoering is daarmee praktisch zeker.

De huidige papieren en levenslang geldige modellen zijn volgens europarlementariërs te fraudegevoelig. Sommige oudere automobilisten lijken totaal niet meer op de jeugdfoto in hun rijbewijs. De verwarring is bovendien groot door de 110 verschillende varianten 'roze papiertjes' in de Europese Unie.

De verkeerscommissie wil meer maatregelen tegen fraude. Zo moeten alle gegevensbanken over rijbewijzen worden gekoppeld. De koppeling maakt een einde aan het 'rijbewijstoerisme'. Nu kan iemand waarvan het rijbewijs is ingetrokken makkelijk in een ander land een nieuw papiertje halen. Bijvoorbeeld drankrijders omzeilen zo hun straf, klagen de europarlementariërs.