De Britse premier Theresa May heeft donderdag in de plaats Halifax het verkiezingsmanifest gepresenteerd van haar conservatieve partij. 

Het aankomende Britse vertrek uit de Europese Unie speelt daarin een hoofdrol: ''Geen deal is beter dan een slechte deal voor het Verenigd Koninkrijk.''

De partij schetst in het document de contouren van de toekomstige relatie met de EU. Zo moet het migratiebeleid gericht zijn op het ''reduceren en controleren'' van het aantal mensen dat vanaf het continent het land binnenkomt. Ook migratie in het algemeen komt aan bod: die moet worden teruggebracht tot enkele ''tienduizenden'' migranten per jaar.

May wil ook een heffing verhogen die bedrijven betalen als ze personeel inhuren van buiten de EU. Die zogeheten 'Immigration Skills Charge' bedraagt nu 1000 pond (circa 1166 euro) per jaar. De conservatieven willen dat bedrag verdubbelen en de opbrengsten gebruiken om arbeiders van eigen bodem bij te scholen.

Afrekenen

Het document lijkt ook te moeten afrekenen met het beeld dat de conservatieven vooral de belangen van welvarende Britten behartigen. Zo wil de partij lokale overheden financieel gaan ondersteunen bij het bouwen van meer sociale huisvesting. Verder wordt gesteld dat mensen ''terecht afschuw voelen'' over de hoge beloningen van sommige topbestuurders in het bedrijfsleven.

De publieke gezondheidszorg (NHS) moet er de komende jaren miljarden ponden bij krijgen. In het manifest wordt ook gesteld dat het bij onderhandelingen met de EU een prioriteit is om te zorgen dat de 140.000 NHS-medewerkers uit andere EU-landen ''door kunnen gaan met hun vitale bijdrage''.

Waarom volgens May nieuwe verkiezingen nodig zijn voor succesvolle Brexit
Waarom volgens May nieuwe verkiezingen nodig zijn voor succesvolle Brexit