DEN HAAG - Bij een incident in het zuiden van Irak hebben Nederlandse militairen woensdagochtend vroeg een Irakees doodgeschoten. De man zat in een burgervoertuig dat bij een Nederlandse controlepost een stopteken negeerde en ook doorreed toen de Nederlanders waarschuwingsschoten losten. De Nederlanders schoten vervolgens gericht op het voertuig. Een van de inzittenden overleed, de ander is waarschijnlijk ongedeerd gebleven. Dat is woensdag gemeld door het ministerie van Defensie.

Het incident had plaats rond 05.00 uur in de ochtend lokale tijd (03.00 Nederlandse tijd) in de woestijn van de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak, ongeveer 40 kilometer ten noorden van de plaats Salman. De Nederlandse militairen zijn afkomstig van de grootste Nederlandse basis, Camp Smitty, bij de stad As Samawah. De Koninklijke Marechaussee en de Iraakse politie hebben een onderzoek ingesteld.

De plaats van het incident ligt op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van As Samawah. Het is volgens Defensie nog onduidelijk waarom het voertuig het stopteken en de waarschuwingsschoten negeerde.

Overzicht

7/8 augustus 2003: Schotenwisseling tussen Nederlandse mariniers en Irakezen bij een cementfabriek in As-Samawah.

27 december 2003: Een groep Irakezen dreigt een container te gaan plunderen die van een vrachtwagen is gevallen. Nederlandse mariniers lossen waarschuwingsschoten. Een Irakees valt zwaargewond neer, vermoedelijk als gevolg van een afgeketst waarschuwingsschot uit het geweer van marinier Eric O. Op last van justitie wordt de marinier op oudejaarsdag teruggehaald naar Nederland op verdenking van moord, doodslag, dan wel dood door schuld.

Later wordt de verdenking afgezwakt. Het OM eiste op 4 oktober een voorwaardelijke straf van zes maanden militaire detentie, en een werkstraf van 240 uur. De rechtbank sprak O. op 18 oktober vrij, het OM ging hiertegen op 29 oktober in hoger beroep. Dat dient eind maart.

2004:

30 januari: Een granaat raakt het Nederlandse ambassadegebouw in Bagdad, waar vier mensen wonen en werken. Er breekt brand uit. Geen gewonden.

11 februari: Een Nederlandse fourwheeldrive botst frontaal met een Iraaks busje. In het busje vallen een dode, een zwaargewonde en twee lichtgewonden. Een Nederlandse marinier raakte lichtgewond.

28 februari: Nederlandse militairen (samen met Spanjaarden en Britten) halen in alle vroegte tien Irakezen van hun bed die verdacht worden van criminele activiteiten en van betrokkenheid bij de moord op een Spaanse militair. Er wordt bij de hele operatie-Gonzalo geen schot gelost.

16 maart: Een Nederlandse ingenieur komt om door aanslag in Hilla, een stadje ten zuiden van Bagdad. Zijn Duitse collega en twee Irakezen die de westerlingen begeleiden, komen ook om.

9 april: Nederlandse militairen betrokken bij schietincident bij het gebouw van de Autoriteit in de Iraakse provinciehoofdstad As-Samawah. Onbekenden schieten met klein kaliber, Nederlandse militairen schieten terug. Ook schieten de aanvallers een raketgranaat af, maar die mist doel. Geen gewonden.

17 april: Nederlandse patrouille raakt in vuurgevecht met Irakezen, in de buurt van voetbalstadion in As-Samawah. De patrouille wordt beschoten en schiet terug. Een Irakees raakt zwaargewond. Hij wordt uiteindelijk behandeld in een ziekenhuis in Nederland en keert half juni terug naar Irak.

21 april: Nederlandse militairen en leden van de Iraakse politiedienst ICDC schieten Irakees dood bij checkpoint. Zijn voertuig negeerde een stopteken.

22 april: Drie mortiergranaten (82 mm) worden afgevuurd op het grootste Nederlandse kamp in Irak, Camp Smitty. Een ontploft op een "onschuldige plaats" op het kamp. Een tweede granaat ontploft niet. Een derde valt buiten het kamp en ontploft ook niet. Geen gewonden, nauwelijks schade.

25 april: Nederlandse militairen schieten op de banden van een verdacht voertuig dat met hoge snelheid een Nederlandse patrouille passeert. De bestuurder negeert een stopteken. Een Irakees overlijdt, zes lichtgewonden.

29 april: Het kamp in Ar-Rumaythah wordt bestookt met mortieren. Twee granaten komen binnen het kamp terecht, de derde erbuiten. Geen gewonden, wel is er schade aan een voertuig.

10 mei: Sergeant-1 van de Koninklijke Landmacht Dave Steensma komt om het leven door een aanslag met handgranaten op een brug over de Eufraat in As-Samawah. Een tweede militair raakt gewond.

14 en 15 mei: Schotenwisseling tussen Nederlandse patrouille en onbekenden. Mortiergranaten afgevuurd op Nederlandse soldaten. Geen slachtoffers.

28 mei: Drie Nederlandse militairen raken gewond als hun voertuig wordt beschoten. Het voertuig wordt niet geraakt, maar raakt wel van de weg.

17 juni: Nederlandse militairen beschoten met klein-kaliberwapens in provincie Basra. Nederlanders schieten terug. Geen Nederlandse gewonden.

22 juni: In de buurt van het helikopterdetachement in Tallil ontploft een autobom als twee Nederlandse legerjeeps passeren. Geen gewonden.

30 juni: Twee zware explosies in centrum As-Samawah. Geen Nederlanders in de buurt.

4 augustus: Britse kamp Shaibah, waar ook 120 Nederlanders verblijven, wordt beschoten met projectielen. Geen gewonden.

6 augustus: Mortieraanval op door Nederlanders en Irakezen bemande controlepost in de buurt van Al-Khidr. Vier mortieren vallen op 50 meter of meer van de post. Geen gewonden.

11 augustus: Patrouille bij Ar-Rumaythah beschoten. Geen Nederlandse gewonden.

11 augustus: Camp Smitty beschoten met twee mortiergranaten. Granaten vliegen over grootste Nederlandse kamp heen. Geen gewonden.

13 augustus: Apache-helikopters worden ingezet na een nacht van onrust tussen rebellen en Iraakse veiligheidsdiensten.

14 augustus: Nederlanders in Ar-Rumaythah beschoten in hinderlaag met geweervuur, mitrailleurs en anti-tankgranaten. Gedurende anderhalf uur vinden er beschietingen plaats, die pas definitief ophouden met de komst van Apache-helikopters. Jeroen Severs, een 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee komt om het leven. Vijf andere militairen (een marechausse, vier van de landmacht) raken ernstig gewond.

16 augustus: Nederlandse militairen opnieuw beschoten met klein-kaliber-geweervuur in de buurt van Ar-Rumaythah. Hun basis wordt later beschoten met twee mortiergranaten, die doel missen.

19 augustus: Nederlandse militairen in As-Samawah schieten op een voertuig met Irakezen nadat zij vanuit die auto onder vuur zijn genomen. De wagen raakt daarop van de weg, waarna de militairen de twee Irakezen dood aantreffen.

20 augustus: Nederlandse patrouille beschoten in Ar-Rumaythah. Geen gewonden.

27 augustus: Mortieraanval op het kamp in Ar-Rumaythah. De drie mortiergranaten komen buiten het kamp terecht.

1 september: Aanval op Nederlands konvooi tussen Koeweit en Shaibah in het zuiden van Irak. Een explosie beschadigt twee containers. Geen gewonden.

11 september: Irakezen gooien handgranaat in Nederlands voertuig in As-Samawah. Doordat de pin erin blijft steken, ontploft de granaat niet. Geen gewonden.

23 september: Nederlandse patrouille beschoten in As-Samawah. Geen gewonden.

24 september: Ernstig verkeersongeval bij Tallil tussen Nederlands en Irakees voertuig. Twee Irakezen komen om, twee Nederlanders raken lichtgewond.

7 oktober: Knutselbom onploft als Nederlands konvooi bij Ar-Rumaythah passeert. Een militair krijgt zeventien rondvliegende metaalscherven en kogeltjes in zijn lichaam, maar is niet ernstig gewond. Een voertuig raakt ernstig beschadigd.

29 oktober: Nederlandse militair raakt gewond tijdens oefening op de schietbaan in As-Samawah. Kogel ketst af en verwondt zijn rechterbovenarm. De militair wordt geopereerd in het militaire veldhospitaal.

19 november: Onbekenden gooien handgranaat naar Nederlandse patrouille in As-Samawah. Granaat ontploft maar er vallen geen gewonden. Nederlanders schieten op aanvallers, die weten te ontkomen.

24 november: Twee of drie mortiergranaten ontploffen op ruim een kilometer van Camp Smitty. Geen gewonden. Nederlanders antwoorden met lichtkogels die geringe schade veroorzaken aan Iraakse huizen.

19 januari: Nederlandse militairen schieten in de woestijn, tachtig kilometer ten zuiden van As Samawah, op een burgervoertuig dat bij een controlepost een stopteken negeert. Een inzittende komt om het leven, de andere blijft ongedeerd.