DEN HAAG - Nog een grote groep omwonenden van Schiphol kan rekenen op isolatie van hun huis. Minister Peijs (Verkeer) heeft definitief besloten 1251 woningen extra te beschermen tegen vliegtuiglawaai, liet zij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de wettelijke normen komen deze mensen niet in aanmerking voor een isolatieregeling. Verantwoordelijk staatssecretaris Schultz van Haegen liet in september echter weten dat zij zich ruimhartig zou opstellen als ze een claim zouden indienen. Ze kwam met die toezegging na een hard rapport van de Algemene Rekenkamer waarin stond dat het ministerie een rommeltje heeft gemaakt van de geluidsisolatie rond Schiphol.

Vervuiler

De luchtvaartsector, waarvoor het motto geldt "de vervuiler betaalt", hoefde daarom niet volledig voor de kosten van het project op te draaien. Het ministerie kwam met 110 miljoen euro extra over de brug, van de 400 miljoen die de isolatie van ongeveer 7000 woningen kostte.

Woningen

Een groep van 1800 woningen zou echter niet aangepakt worden, omdat ze door de ingebruikneming van de vijfde baan van Schiphol niet meer binnen de lawaaizones vallen. Als de bewoners zich echter zouden melden, was Schultz bereid de woningen wel mee te nemen in de regeling. Uiteindelijk hebben 1251 huizenbewoners zo'n claim ingediend, aldus een woordvoerder van Peijs.