ROTTERDAM - Bijna twee jaar nadat de 13-jarige Sedar Soares in Rotterdam werd doodgeschoten, begint woensdag de rechtszaak tegen de man die justitie beschouwt als de schutter. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) schoot de 29-jarige G.H. op de jongen toen die in februari 2003 samen met zijn vriendjes vanaf een parkeerdek bij metrostation Slinge sneeuwballen gooide.

H. werd op 8 april 2004 opgepakt op Schiphol, nadat hij had geprobeerd drugs het land in te smokkelen. De uit Curaçao afkomstige H. is de enige van drie verdachten die nog vastzit. Justitie beschouwt hem als hoofdverdachte. De twee anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord en zullen later voor de rechter verschijnen.

Na drie pro forma-zittingen heeft het OM naar eigen zeggen het onderzoek naar de schietpartij rond. Drie reconstructies, driehonderd getuigenverhoren en 22 maanden onderzoek later, is de tenlastelegging moord danwel doodslag.

Criminele activiteiten

Politie en justitie gingen er aanvankelijk vanuit dat er gericht was geschoten op de jongens, maar hielden er later rekening mee dat Soares ook toevallig slachtoffer kon zijn van uit de hand gelopen criminele activiteiten op het plein tegenover het parkeerdek.

De rechtbank hoort tijdens de zitting vier getuigen. Ook zal er waarschijnlijk een verklaring van de familie worden voorgelezen. De zitting begint om 09.00 uur.