RIJSWIJK - De politie heeft vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar het fatale stoeptegelincident waardoor een 30-jarige automobiliste uit Uden werd gedood. Dat heeft een woordvoerster van de politie Haaglanden dinsdag desgevraagd bevestigd. Verder wil de politie geen enkele informatie geven over de achtergrond van de verdachten.

De vrouw is ruim een week geleden overleden doordat iemand een stuk stoeptegel van een viaduct boven de A4 gooide. Dat gebeurde ter hoogte van Rijswijk.

Het stuk steen sloeg door de voorruit van de auto en veroorzaakte zwaar hoofdletsel bij de vrouw. Zij overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Vrachtwagen

Vlak voor dit incident werd vanaf een viaduct een eindje verderop een zak puin naar beneden gegooid, die een vrachtwagen raakte. De chauffeur van de wagen kwam met de schrik vrij. Rijswijk heeft inmiddels het toezicht op viaducten verscherpt. De gemeente is blij dat minister Peijs van Verkeer Rijkswaterstaat laat onderzoeken bij welke viaducten het verkeer het meeste risico loopt door vandalen te worden bekogeld.

Maatregelen

Rijkswaterstaat heeft al eerder gekeken naar oplossingen om het gooien van voorwerpen vanaf viaducten en bruggen tegen te gaan, maar nam geen maatregelen. Het probleem is dat er te veel bruggen en viaducten zijn. Wel let de dienst er op of er bij werkzaamheden geen losse voorwerpen liggen.

Boetes

De minister wil nu de risicovolle plekken en de kosten van extra beveiliging in kaart brengen, "maar we kunnen niet heel Nederland overdekken". Ze kondigde boetes aan voor aannemers die hun spullen niet opruimen.