SEOUL - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft in 1997 met een vals paspoort een visum gekregen dat hem toegang verschafte tot aartsvijand de Verenigde Staten. Volgens de Zuid-Koreanse krant Chosun Ilbo maakte de stalinistische leider uiteindelijk geen gebruik van zijn visum.

Volgens bronnen bij de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst had Kim het visum waarschijnlijk laten regelen om in geval van nood snel zijn land te kunnen verlaten. In 1997 waren er veel geruchten over mogelijke moordaanslagen op de Noord-Koreaanse leider.

Aanvraag

Het visum was volgens de krant met een vals Zuid-Koreaans paspoort aangevraagd bij een Amerikaanse ambassade in een Oost-Europees land. Pas maanden na afgifte van het visum kwamen Amerikaanse inlichtingendiensten er achter dat de aanvraag voor Kim was.

Video

Een Zuid-Koreaanse mensenrechtengroepering heeft maandag gemeld een video in bezit te hebben die het eerste visuele bewijs zou vormen van huidig ontrouw aan het regime in Noord-Korea. Volgens de groepering gaat het om een georganiseerde beweging tegen Kim Jong-il.

Misdrijf

In de 35 minuten durende film is onder meer een fabriekshal te zien waar een portret hangt van Kim. Over zijn gezicht is een tekst gekrast waarin vrijheid en democratie worden geëist. "In Noord-Korea is zo'n daad een misdrijf waarvoor de dader zonder proces ter dood wordt gebracht", zei Do Hee-youn. Hij is hoofd van een in Seoul gevestigde belangenorganisatie voor Noord-Koreaanse vluchtelingen, de groep die de band heeft getoond.