GAZA - Een Palestijnse zelfmoordaanslag dinsdagavond heeft de poging overschaduwd van de Palestijnse president Abbas om Palestijnse extremisten tot een wapenstilstand te bewegen. Een zelfmoordenaar blies zichzelf in de Gazastrook op toen Israëlische militairen zijn voertuig inspecteerden.

Volgens een Israëlische kolonist zouden er ongeveer zes gewonden zijn. De militante beweging Hamas eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

'Directe actie'

Israël eiste dinsdagavond "directe actie" van het Palestijnse leiderschap tegen militante groeperingen. Abbas was zojuist in de Gazastrook gearriveerd om met veiligheidskrachten en radicaal islamitische bewegingen te praten over het beëindigen van het geweld tegen Israël.

Een hooggeplaatste Palestijnse veiligheidsfunctionaris liet weten dat de veiligheidstroepen overwegen extremistische bewegingen te ontwapenen om aanvallen op Israëli's te voorkomen.

Geen bestand

Jeruzalem eist dat Abbas een einde maakt aan de terreur tegen Israël. Pas dan wil de Israëlische regering het vredesoverleg hervatten. Hamas heeft al eerder gezegd geen bestand te willen en ook de Islamitische Jihad wil zich niet aan een bestand binden.

Al-Aqsa

De al-Aqsa Martelaren Brigades, gelieerd aan de Fatah-beweging van president Abbas, verklaarde op zijn beurt geen aanvallen meer te zullen uitvoeren op Israëlisch gebied. De organisatie moet nog besluiten of ook voorlopig zal worden afgezien van operaties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.