Als het aan VVD-leider Mark Rutte ligt, wordt er een nieuwe formatiepoging gedaan met de SP, PvdA of Christenunie als vierde partij naast de VVD, CDA en D66. 

Dat moet een stabiel kabinet vormen dat kan rekenen op meerderheden in de Tweede en Eerste Kamer. 

Dat zei Rutte woensdag na afloop van een nieuwe verkenningsronde met informateur Edith Schippers. Ook CDA-leider Sybrand Buma sprak zijn voorkeur uit voor één van deze drie partijen.

D66-leider Alexander Pechtold ziet het liefst SP of PvdA aanschuiven. De ChristenUnie als vierde partij noemt hij "onwenselijk".  

Schippers werd eerder op de dag door de Tweede Kamer opnieuw aangewezen om de formatie-onderhandelingen in goede banen te leiden. 

Maandag klapten de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De partijen bleken op het thema migratie onoverbrugbare verschillen te kennen, waardoor de gesprekken werden afgebroken.

Schippers spreekt woensdagavond met verschillende fractieleiders om in kaart te brengen welke coalities er nog mogelijk zijn.

Rutte legt uit welke mogelijkheden er zijn voor meerderheidskabinet
59
Rutte legt uit welke mogelijkheden er zijn voor meerderheidskabinet

Opties

De ChristenUnie is een optie, maar daar heeft D66 moeite mee. Die coalitie zou rusten op een minimale meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Dat zou betekenen dat een dissident of parlementariër die zich afscheidt het kabinet kan opblazen. Bovendien staan de twee partijen op medisch-etische thema's lijnrecht tegenover elkaar.

De PvdA kan de VVD, CDA en D66 aan een meerderheid helpen, maar Asscher wil na zijn verkiezingsnederlaag niet het kabinet in.

Dan blijft de SP over, maar partijleider Emile Roemer wil niet met de VVD. CDA, D66, maar ook Schippers roepen de SP'er op in ieder geval het gesprek aan te gaan. 

Buma zei na het gesprek met Schippers dat het goed zou zijn als zij in ieder geval met de SP gaat praten. "Er is ook een verantwoordelijkheid om een keer ja te zeggen tegen coalities, ook als dat in eerste instantie niet de coalitie is van jouw voorkeur", zei de CDA'er in de richting van de SP en PvdA.

De ChristenUnie en PvdA gaan donderdag op gesprek bij de informateur.

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?