HANNOVER/ROTTERDAM - De Duitse politie heeft een functionaris van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK gearresteerd die door justitie in Nederland wordt gezocht. Agenten grepen de 40-jarige verdachte in Hannover, zo bevestigde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De verdachte wordt beschuldigd van poging tot moord, ontvoering met afpersing tot doel en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Nederland zal om zijn uitlevering vragen, aldus de woordvoerder.

PKK Nederland

De arrestatie vloeit voort uit het onderzoek dat de nationale recherche en het landelijk parket hebben ingesteld naar criminele activiteiten van de PKK in Nederland. In het kader daarvan ontmantelde de recherche in november een vermeend PKK-trainingskamp in het Noord-Brabantse Liempde. Een kampeerboerderij zou als opleidingskamp voor de gewapende strijd van de PKK in Turkije hebben gefungeerd.

De politie arresteerde tijdens die actie 31 mensen, van wie er momenteel nog twintig vastzitten. Bij doorzoekingen van woningen trof de politie onder meer nachtkijkers, instructiemateriaal en een vuurwapen aan.