EINDHOVEN - De horecaondernemers van het Stratumseind, de uitgaansstraat in Eindhoven, willen binnen zes maanden hun drank alleen nog schenken in veiligheidsglas, dat direct verbrokkelt als het kapotgeslagen wordt. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de Eindhovense horecabazen, verenigd in de belangenorganisatie VHS.

Het voornemen volgt op het 24e incident met glas in een jaar tijd. Begin januari overleefde een 23-jarige inwoner van Geldrop ternauwernood een halsslagaderlijke bloeding. In een horecagelegenheid aan het Stratumseind was hij met een kapotgeslagen glas in zijn nek gestoken.

Goed alternatief

Volgens de ondernemers is veiligheidsglas een goed alternatief voor het gewone bierglas. Daarnaast ziet het geharde glas er mooier uit dan het andere alternatief, plasticglazen. De VHS onderzoekt of alle in de horeca gebruikte soorten glaswerk in veiligheidsglas leverbaar zijn, of kunnen worden ontwikkeld.

Daarnaast willen de ondernemers dat burgemeester Sakkers van Eindhoven alle horecabedrijven in de stad verplicht om voortaan met veiligheidsglas te werken. "Als Sakkers op het verzoek ingaat, is Eindhoven de eerste gemeente in Nederland die veiligheidsglas verplicht stelt in de horeca", aldus F. Reijnaerdts van de VHS.