DEN HAAG - VVD-Kamerlid Hirsi Ali heeft langdurig met filmmaker Theo van Gogh gesproken over de mogelijke gevaren van de film Submission, over de mishandeling van moslimvrouwen. Ze noemde het verschrikkelijk dat anderen naar geweld hebben gegrepen en Van Gogh hebben vermoord.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Tijdens een persconferentie in Den Haag zei ze desondanks door te gaan met haar strijd tegen de radicale islam. "Ik ga door." Ze wees erop dat het moslimextremisme dat Nederland trof geen "lokaal incident" was, maar een internationaal verschijnsel. Nederland moet volgens haar dan ook "weerbaarder" worden. "We moeten ons instellen op de mogelijkheid van geweld."

Vanzelfsprekend

De VVD-politica noemde het "vanzelfsprekend" dat er in een land plaats moet zijn voor religie. "Maar die moet dan wel in vrijheid kunnen plaatsvinden." Een kleine minderheid van de moslims kiest volgens haar voor geweld. De stem van de grote zwijgende meerderheid moet juist nu gehoord worden, aldus Hirsi Ali.

Ze noemde het "een teken van beschaving" dat types zoals Van Gogh in een samenleving kunnen leven. "Waar anderen bewust zwegen, liet Theo luid en duidelijk van zich horen", aldus Hirsi Ali. "Een land zonder Theo's zou wel eens een saai en grijs land kunnen zijn."

Weerstand

Hirsi Ali zei te beseffen dat ze met haar strijd weerstand zal blijven oproepen. Dat is volgens haar altijd met hervormingen. "Maar ik voer de meningenstrijd met vreedzame middelen."

Tijdens haar 75 dagen van afwezigheid heeft Hirsi Ali naar eigen zeggen veel reacties ontvangen, van felle kritiek tot hartstochtelijke aanmoedigingen. Vooral de steun van de moeder van Theo van Gogh had haar zeer geraakt.