PRAAG - Het water in de Moldau reikte dinsdagavond tot aan de linkerkade van Praag. De rivier snijdt de Tsjechische hoofdstad doormidden, het linkerdeel ligt lager dan het rechter. De grootste vloedgolf in Praag wordt volgens de autoriteiten verwacht in de nacht van dinsdag op woensdag.
Praag

Bekijk video

Het is de grootste overstroming in Praag sinds 100 jaar. Voor zeven van de tien districten van de stad is een evacuatiebevel uitgevaardigd, maar de meeste mensen weigeren hun huizen te verlaten. Waarschijnlijk vallen in de loop van de nacht ook de beroemde Joodse wijk en andere gebieden in het centrum van de oude stad ten prooi aan het wassende water.

Het waterpeil is sinds dinsdagochtend zeker 3 meter gestegen, meldde Lukas Zelnicek. "Bovendien regent het weer." Zelnicek is directeur van het steunpunt van Eurocross International in Praag. Hij woont op de rechteroever. "Sinds enige tijd is in ons deel van de stad de elektriciteit uitgevallen." Hij weet niet hoe het in het andere deel daarmee staat.

Kolkend

Zelnicek is bij de rivier gaan kijken. "Ik zag de meest bizarre voorwerpen voorbijdrijven in het kolkende en snelstromende water." Hij noemt zomerhuisjes, huisraad, en elektrische apparaten als televisies en koelkasten. "Ik zag ook een auto en een heleboel autobanden."

Miljardenschade

In Oostenrijk hebben ze de balans inmiddels opgemaakt. De wateroverlast heeft voor zeker 3 miljard euro schade aangericht. De Oostenrijkse regering buigt zich woensdag over noodmaatregelen om de financiële noden te lenigen. In totaal zouden zeven Oostenrijkers zijn gedood door het natuurgeweld.

Antieke beelden

Het recente noodweer rond de Middellandse Zee bracht in Italië een aantal antieke beelden in beweging. Het gaat om twee grotere delen van marmeren beelden afkomstig van het landgoed (villa) van keizer Nero (eerste eeuw na Christus). Het landgoed lag bij Anzio, ten zuiden van Rome, een gebied dat nu deels onder water ligt.

De villa van Nero was een uitgebreid complex dat diende als vakantieverblijf. Doordat de marmeren beelden eeuwenlang in het water hebben gelegen, zijn ze poreus geworden. Het archeologisch museum in Anzio zal ze gaan restaureren.

Duitsland

In Duitsland is het aantal doden door de wateroverlast tot vijf gestegen. In Dresden in de oostelijke deelstaat Saksen werd een vermiste man van zeventig gevonden. Hij bleek verdronken.

Eerder was een vrouw in Dresden gestorven van uitputting, nadat zij uren had geprobeerd haar huis leeg te pompen. Maandag kwamen in Saksen twee automobilisten om. Het eerste slachtoffer viel zaterdag: een medewerker van het Rode Kruis die in een ondergelopen straat de macht over het stuur verloor.

Vermisten

In Duitsland worden nog zeven mensen vermist. Onder hen is een brandweerman. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saksen zei het ergste te vrezen.

De inwoners van het dorp Eilenburg in Saksen weigerden dinsdag een bevel van de politie op te volgen hun huis te verlaten. De rivier de Mulde dreigt over te stromen en de autoriteiten vrezen een vloedgolf, maar volgens een politiewoordvoerster houdt de bevolking de situatie "kennelijk niet voor ernstig."

/NIEUWSMidden-Europa lijdt onder noodweer (video)