'Relatie VS en Israël niet geschonden door delen geheime informatie'

De relatie tussen de Verenigde Staten en Israël is niet geschonden door recente berichten dat president Donald Trump geheime informatie deelde met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. De informatie zou afkomstig zijn uit Israël.

Dat heeft de Israëlische ambassadeur in Washington dinsdag (lokale tijd) gezegd tegen de BBC.

"Israël heeft het volledige vertrouwen in de uitwisseling van informatie met de VS, en wil die zelfs intensiveren'', zei Ron Dermer. De ambassadeur ging daarbij niet in op de vraag of de informatie klopt. Ook het Witte Huis wilde geen commentaar geven.

Trump is onder druk komen te staan door het bericht in The Washington Post van maandag dat hij zeer geheime informatie zou hebben vrijgegeven in een gesprek met onder anderen Lavrov tijdens een bezoek aan Rusland vorige week.

Aanslagen

De informatie zou onder meer gaan over terroristische bewegingen IS en Al-Qaeda. Trump zou tijdens het gesprek hebben "opgeschept" over informatie die hem door Israël was toegespeeld, maar waarvan andere westerse bondgenoten mogelijk niet op de hoogte waren.

Zo zou hij onder meer hebben gezegd dat terroristen nieuwe technieken hebben ontwikkeld om via explosieven in laptops aanslagen te plegen op vliegtuigen.

Rusland en de VS ontkenden de berichten dinsdag. Trump schreef echter op Twitter dat hij "alle recht had" om informatie over terrorisme en veiligheid in het luchtvaartverkeer te delen met de Russische minister.

Amerikaanse media schreven dinsdagavond dat Israël had gewaarschuwd zeer voorzichtig om te gaan met de informatie. Het land is bang dat de Rusland de informatie doorspeelt aan Iran, de aartsvijand van Israël.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie