DEN HAAG - Het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali neemt weer deel aan de vergadering van de Tweede Kamer. Dinsdagmiddag kort na 14.00 uur nam ze na ruim twee maanden ondergedoken te zijn geweest weer plaats in de plenaire zaal voor het wekelijkse vragenuurtje. Het zwaar bedreigde Kamerlid woonde dinsdagochtend al de vergadering van de VVD-fractie bij.

Bij de aankomst van Hirsi Ali bij de plenaire zaal van de Tweede Kamer werd ze opgewacht door een ongekend groot aantal journalisten. Er waren zeker zes cameraploegen, meerdere radioverslaggevers en enige tientallen schrijvende journalisten. Een PvdA-Kamerlid vergeleek de drukte en gespannen verwachting grappend met de jaarlijkse intocht van Sinterklaas.

Aankomst

Hirsi Ali werd bij haar aankomst begeleid door veiligheidsfunctionarissen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging en door enkele beveiligers van een particulier beveiligingsbedrijf.

De politica arriveerde iets voor 9.30 uur op het Binnenhof in een geblindeerde Mercedes. Hirsi Ali ging direct door naar Tweede-Kamervoorzitter Weisglas. Ze zei het fijn te vinden weer terug te zijn. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen sprak van een vreugdevolle en fantastische dag.

Beveiliging

Hirsi Ali krijgt al ruim twee jaar persoonlijke beveiliging wegens bedreigingen vanwege haar uitlatingen over de onderdrukking van de vrouw binnen de islam. Op 10 november werd ze door Defensie in een militair vliegtuig naar het buitenland overgebracht.

De Kamervoorzitter zei na afloop een rustig, prettig en persoonlijk gesprek met zijn partijgenote te hebben gehad, onder meer over de manier waarop ze de laatste tien weken heeft doorgebracht. Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Hirsi Ali op een sterke manier terugkomt. "Ze is een sterk en weerbaar persoon. Ze had en heeft overtuigingen."

Weisglas

Weisglas sprak van een hoogtepunt voor de democratie. "Elke dag dat een Kamerlid er niet kan zijn vanwege bedreigingen is ernstig. Dat parlementariërs beveiliging nodig hebben, is al mis." De Kamervoorzitter is ervan overtuigd dat Hirsi Ali en ook het bedreigde onafhankelijke Kamerlid Wilders normaal kunnen functioneren, althans in het Kamergebouw zelf.

Veiligheidsdeskundigen hebben zich daar volgens hem over gebogen. Alles is op alles gezet om het gebouw optimaal te beveiligen. "Maar buiten de Kamer moeten Kamerleden ook van alles kunnen doen om te kunnen functioneren", zei Weisglas. Van Aartsen sprak nog even met Hirsi Ali voordat de fractievergadering om 10.15 uur begon.