DEN HAAG/ARNHEM - Vier Nederlandse militairen die op missie waren in Bosnië zijn teruggehaald naar Nederland omdat zij zich hebben misdragen. De mannen horen dinsdag of woensdag of het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem hen gaat vervolgen.

Dat hebben woordvoersters van het ministerie van Defensie en het OM dinsdag gezegd. De militairen worden volgens de woordvoerster van het OM door de marechaussee verdacht van het gebruik van geweld tegen andere militairen van hun eenheid. Daarmee zouden zij art. 140 van het wetboek van Militair Strafrecht hebben overtreden.

De kwestie is vorige maand aan het licht gekomen. De commandant van de vier stelde ter plekke een onderzoek in naar het gedrag van de mannen en besloot vervolgens hen terug te zenden naar Nederland. Defensie heeft de zaak voorgelegd aan het OM in Arnhem, dat alle militaire zaken behandelt.

Volgens het OM hebben de militairen geen zwaar geweld gebruikt. Het viertal is dan ook niet aangehouden. Zij blijven op vrije voeten tot een eventuele rechtszaak.

Of de mannen in de tussentijd een militaire functie mogen uitoefenen is nog niet bekend. Zij moeten zich maandag melden bij hun eenheid. De militairen, die een half jaar in Bosnië zouden blijven, hadden er de helft van hun tijd opzitten.