NEW YORK - Op de Wereldconferentie over Rampenbestrijding van de Verenigde Naties, die dinsdag in de Japanse stad Kobe begint, is een speciale vergadering ingelast over een waarschuwingssysteem voor tsunami's. Dat hebben de VN maandag bericht.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Algemene Vergadering van de VN had in februari 2004 al besloten deze conferentie te houden. De eerste Wereldconferentie over Rampenbestrijding vond plaats in 1994 in Yokohama.

Daar werd een actieplan opgesteld met een aantal concrete richtlijnen over hoe landen rampen kunnen voorkomen, de kans erop verkleinen en zich op rampen voorbereiden. De internationale gemeenschap vond dat de vorderingen na de Yokohama-conferentie gepeild moesten worden om een nieuw actieplan op te stellen voor de jaren 2005 tot 2015.

Natuurrampen

Zeker 2,5 miljard mensen zijn de afgelopen tien jaar op de een of andere manier getroffen door natuurrampen. Dat is een stijging van 60 procent ten opzichte van het decennium daarvoor, zo blijkt uit cijfers van de VN die de Britse omroep BBC maandag publiceerde.

Tussen 1994 en 2003 kwamen meer dan 478.000 mensen om het leven door rampen als aardbevingen, overstromingen en cyclonen. Japan heeft zich als gastland voor de VN-conferentie aangeboden, omdat die samenvalt met de herdenking van de aardbeving die Japan op 17 januari 1995 trof. Meer dan 6400 mensen kwamen daardoor om het leven.