DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor het gerechtshof in Den Bosch een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Paul S. uit Kerkrade wegens viervoudige moord in 2003. "De enige passende straf", zei advocaat-generaal A. Verdegaal.

Ook bij de rechtbank eiste het OM levenslang, maar de rechtbank legde de 38-jarige ex-marinier twintig jaar cel en tbs op.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt S. aan een persoonlijkheidsstoornis en was hij toen hij zijn ex-vriendin en drie van haar familieleden doodschoot, sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Deskundigen van het PBC zeiden dat zij S. "zeker behandelbaar" achten, maar dat dat langere tijd in beslag zal nemen.

Op 24 oktober 2003 schoot S. zijn 29-jarige ex-partner Daniela Vromen, haar 34-jarige broer Patrick en haar 56-jarige moeder José in hun woning in Kerkrade dood. Gehuld in gevechtstenue reed hij daarna naar de sportschool die S. samen met zijn schoonfamilie beheerde en schoot de 60-jarige Lei Vromen, vader van Daniela, in een drukke fitnesszaal dood.

Conflict

Aanleiding voor de schietpartij was een langlopend zakelijk en persoonlijk conflict tussen S. en zijn schoonfamilie. Ook kon hij het moeilijk verkroppen dat zijn relatie met Daniela over was. Toen bleek dat zij stiekem spullen uit hun gezamenlijk huis had gehaald en de sloten had verwisseld, sloegen bij S. de stoppen door.

Verdegaal meent dat er een kans bestaat dat S. niet te behandelen is en met een veroordeling tot een beperkte celstraf en tbs over enkele jaren terugkeert in de maatschappij. Dat mag niet gebeuren, aldus de advocaat-generaal. "Paul S. heeft van zichzelf een gevechtsmachine gemaakt. Wapens zijn z'n leven. Het PBC kan niet uitsluiten dat hij opnieuw ernstig geweld gebruikt."

Doelbewuste liquidatie

S. ontkent dat er sprake is van voorbedachten rade. Dat veegde Verdegaal van tafel. Zij sprak van een "doelbewuste liquidatie". Volgens de aanklaagster heeft S. doelbewust en kalm gehandeld. "Hij heeft gehandeld in een gemoedstoestand die nadenken uitsloot", stelde advocaat R. Corten daarentegen. De verdediging wijst een levenslange gevangenisstraf dan ook af.

Raadsman W. Anker betoogde dat levenslang een uitzichtloze en inhumane straf is. "Of u geeft hem nog een venster op de samenleving of u sluit het gordijn", zei hij.

Rust

In zijn laatste woord zei S. dat hij hoopt dat de nabestaanden van de slachtoffers na zijn veroordeling rust kunnen vinden. "Als zij menen dat een levenslange gevangenisstraf hun pijn verzacht, ben ik bereid die te ondergaan."

Als ex-marinier en voormalig lid van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE), die wordt ingezet bij geheime militaire operaties, is S. een goed getraind schutter. Tijdens de behandeling bleek dat S. tijdens een VN-missie begin jaren negentig in Cambodja als marinier betrokken is geweest bij een aanval op een konvooi waarbij zes tot acht doden zijn gevallen. Door zijn werk als BBE'er zou S. het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) hebben opgelopen.

Hel

Een familielid van de slachtoffers vertelde dat de familie sinds oktober 2003 in een hel leeft. "Leven is overleven geworden." Het hof doet 31 januari uitspraak.