RIJSWIJK - In Nederland woonachtige Irakezen hebben zich maandag in Zwolle, Rotterdam en Amsterdam laten registeren om op 30 januari een stem te kunnen uitbrengen voor de parlementsverkiezingen in hun land. Hoeveel mensen van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, is niet bekend.

De Internationale Organisatie voor Migratie, die de overzeese stembusgang organiseert, wilde maandagavond nog geen cijfers geven.

In de ochtenduren hadden zich bij de bureaus in Zwolle en Amsterdam enkele tientallen Nederlandse Irakezen laten registreren. In Rotterdam kwam tijdens die eerste uren niemand opdagen, maar in de loop van de dag kwamen daar ook kiesgerechtigden naar toe.

Zwaar bewaakt

Het Rotterdamse registratiebureau is gevestigd op passagiersschip Abel Tasman, een rondvaartboot van de Spido. Het ligt aan het 3e Katendrechtse Hoofd, een pier die van begin tot eind zwaar wordt bewaakt. Politiewagens, agenten met honden, portocabins, detectiepoortjes en camera's bepalen het beeld. Op het water houdt een boot van de zeehavenpolitie alles in de gaten.

Zeventig vrijwilligers moeten de registratie en op 30 januari de eigenlijke verkiezingen in goede banen leiden. De informatiefolders zijn in drie talen verkrijgbaar: Arabisch, Koerdisch en Nederlands.

Nederland telt 45.000 Iraakse kiezers, die zich allemaal kunnen melden bij de registratie- annex stembureaus in de drie steden. In Zwolle staat de deur van het Ecodrome voor de Irakezen open, in Amsterdam staat het marinecomplex aan de Kattenburgerstraat tot hun beschikking. De bureaus blijven tot zondag open, dagelijks van acht tot vijf.