AMSTERDAM - Mohammed B. kan ook nog worden vervolgd voor het mede beramen van moordplannen op de Amsterdamse burgemeester Cohen, de Amsterdamse wethouder Aboutaleb en Kamerlid Geert Wilders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft hem hierover een kennisgeving van verdere vervolging gegeven, liet persofficier van justitie D. Kruimel maandag weten.

B. wordt al vervolgd voor de moord op Theo van Gogh, poging tot moord op politieagenten die hem na het misdrijf op de filmmaker wilden arresteren en het belemmeren van Tweede Kamerlid Hirsi Ali in haar werk als Tweede-Kamerlid.

Zitting

Een eerste pro forma-zitting voor het proces tegen Mohammed B. wordt op 26 januari in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gehouden.

Volgens Kruimel gaat het onderzoek naar de betrokkenheid van B. bij een criminele organisatie die moordplannen had gericht op onder anderen Cohen, Aboutaleb en Wilders nog een lange tijd duren.

Vertraging

Daarom heeft justitie in Amsterdam dit onderzoek losgekoppeld van het onderzoek naar onder meer de moord op Theo van Gogh. "We willen hiermee voorkomen dat het proces over de moord op Theo van Gogh vertraging oploopt", verduidelijkt de persofficier van justitie.

Het is nog lang niet zeker of B. ook daadwerkelijk voor de feiten die in de kennisgeving aan hem staan, wordt vervolgd. Kruimel: "Dat hangt af van de resultaten van het onderzoek, of er voor deze verdenkingen voldoende bewijs wordt gevonden."

Hofstadnetwerk

Het is volgens haar ook mogelijk dat dit deel van het onderzoek tegen B. uiteindelijk wordt gevoegd in het onderzoek naar de leden van het zogenoemde Hofstadnetwerk. Dat is nu echter niet aan de orde, stelt ze.

In de zogeheten Hofstadgroep zitten volgens justitie vooral jonge moslims uit Noord-Afrikaanse landen. Ook de 18-jarige Samir A., die vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland, behoort daar volgens het OM toe. Mohammed B. had contacten met de verdachten uit de Hofstadgroep, zo is vastgesteld.

Onderzocht wordt dus nog of hij ook zelf van deze vermeende terreurgroep deel heeft uitgemaakt. Er zijn nu twaalf Hofstadgroep-verdachten.

Doelwit

Een dikke week na de moord op Theo van Gogh werden in Den Haag na een urenlange belegering twee leden van die groep aangehouden. Zij waren van plan Hirsi Ali en haar onafhankelijke collega Wilders te vermoorden. Ook Cohen en Aboutaleb waren volgens justitie doelwit.