BRUSSEL/ANTWERPEN - De weduwe van de Belgische veearts Karel van Noppen eist iets minder dan 1 miljoen euro smartengeld van de vier mannen die woensdag zijn veroordeeld voor de moord op haar man in 1995.

Veehandelaar Alex Vercauteren kreeg als opdrachtgever van de liquidatie levenslange gevangenisstraf. De drie andere mannen werden veroordeeld tot ieder 25 jaar cel. Een van die drie, Germain Daenen die als tussenpersoon optrad, verweet woensdag Van Noppens weduwe Mieke Hendrickx dat zij alleen uit zou zijn op geld.

De vrouw kreeg van de werkgever van haar man, wiens jacht als veekeurder op de hormonenmaffia hem fataal werd, al een levensverzekeringspremie uitbetaald. De 1 miljoen euro is deels bedoeld als morele schadevergoeding en voor een ander deel bedoeld als vergoeding voor materiële schade, loonverlies en praktische kosten zoals die van de begrafenis.

Vluchtauto

De vraag is of de veroordeelden de geldsom kunnen opbrengen. Albert Barrez, die de dodelijke schoten loste, heeft al jaren hoge schulden. Daenen is al eens veroordeeld wegens het faillissement van zijn bedrijven.

Vercauteren heeft zich onvermogend gemaakt door zijn hele bezit in vennootschappen onder te brengen en aan zijn twee kinderen te schenken. De familie van Carl De Schutter, die het moordwapen en de vluchtauto leverde, is gegod maar de bezittingen van De Schutter zelf zijn vermoedelijk minimaal.

Als daders van strafbare feiten toegebrachte schade niet kunnen betalen, wordt die in de regel uit een speciaal slachtofferfonds van de overheid verhaald. Voor het toekennen van die schadevergoedingen bestaan vaste regels. Maandag 17 juni wordt uitspraak gedaan over de omvang van de schadevergoeding, die meestal lager uitvalt dan de eis.

/NIEUWSMonsterproces tegen hormonenmaffia van start