MAASTRICHT - De 36-jarige Chinese vrouw die vastzat op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een 45-jarige landgenote in Nijswiller, heeft zichzelf om het leven gebracht.

Dat heeft de Maastrichtse persofficier van justitie W. Smits maandag bevestigd.

Het gaat om de zaak waarbij het slachtoffer op 18 oktober vorig jaar dood werd gevonden in een maisveld in Nijswiller. In verband met deze moord waren een man en een vrouw opgepakt, beiden 36 jaar en ook van Chinese afkomst.

De vrouw heeft zichzelf afgelopen weekeind in vrouwengevangenis Ter Peel van het leven beroofd.

Smits wil niet ingaan op de details van de zelfdoding, maar noemt deze wel "tragisch". Hij weet niet waarom de vrouw zich van het leven heeft beroofd. Het parket in Roermond onderzoekt de omstandigheden waaronder de zelfdoding zich kon voordoen in de vrouwengevangenis.

De vrouw had al langer psychische problemen en ook al enkele zelfmoordpogingen gedaan, zei haar advocaat mr. S. Weening uit Maastricht in een reactie. De geest van de vermoorde vrouw, Cha genaamd, zou bezit van haar genomen hebben en zelfmoord geëist hebben. De verdachte heeft aan deze opdracht gevolg gegeven door zich met een theedoek te verhangen, aldus Weening.

De vrouwengevangenis heeft er alles aan gedaan om dit te voorkomen, benadrukte Weening. In overleg was bovendien besloten dat de vrouw naar een bijzondere inrichting in Zwolle zou gaan, maar daar was geen plaats, zei Weening.

Afgelopen donderdag nog verlengde de Maastrichtse raadkamer haar voorarrest. Daar kondigde zij aan zelfmoord te plegen. Wel herriep ze toen eerdere bekentenissen bij de politie.

Persofficier Smits wil hierop niet reageren, mede omdat de zaak nu onderzocht wordt door het parket in Roermond. De 36-jarige mannelijke verdachte moet op 18 februari voor de Maastrichtse rechtbank verschijnen. Over de relatie tussen de twee verdachten wilde Smits hij alleen kwijt, dat ze elkaar kenden.