DEN HAAG - Bij de VVD-fractie in de Tweede Kamer heerst "ergernis over de inconsistentie van het kabinet" over Irak. Volgens de PvdA is het besluit tot vertrek uit Irak "na een korte aarzeling, het enig verantwoorde besluit".

"Ik verbaas me bijzonder over premier Balkenende die afgelopen vrijdag zegt dat het kabinet niet doof is voor geluiden uit de Kamer en nu meldt dat de militairen toch half maart weg gaan. Het kabinet is inconsistent", aldus VVD-Kamerlid Van Baalen in een reactie op het besluit van premier Balkenende, minister Bot en minister Kamp om de missie in Irak toch definitief half maart te beëindigen.

Volgens Van Baalen was de CDA-fractie in de Kamer in december gaan schuiven, toen fractievoorzitter Verhagen zei dat het niet het moment was om "zomaar de biezen te pakken in Irak". Van Baalen: "Nu schuift het CDA weer terug, dat moeten ze dan maar uitleggen in een Kamerdebat."

Hij wenst ook uitleg van premier Balkenende, die vrijdag nog zei dat hij de ogen niet sluit voor internationale ontwikkelingen en de geluiden vanuit de Kamer. "Zo hoort Balkenende niet met bondgenoten om te gaan, en ook niet met de eigen troepen", aldus Van Baalen.

De CDA-fractie in de Kamer wil het kabinet vragen om een brief waarin ze moet uitleggen wat er nu besloten is. De fractie "heeft nog steeds vragen", aldus Kamerlid Ormel.

Hij is niet teleurgesteld. "We vroegen om een heroverweging door het kabinet, en die is er gekomen. We wachten nu de argumenten af. Die kunnen dusdanig belangwekkend zijn dat wij ze kunnen volgen", aldus Ormel.

PvdA'er Koenders stelt dat het kabinet "gelukkig niet geluisterd heeft naar het onverantwoorde zigzagbeleid van CDA en VVD, dat niet gebaseerd was op een reëel beeld van de situatie in Irak."