AMSTERDAM - Mbo'ers die stage lopen, zijn niet altijd verzekerd tegen het risico langdurig arbeidsongeschikt te raken. Dat blijkt uit onderzoek van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), dat maandag is gepubliceerd.

Niet iedere school sluit een volledige verzekering af, het sociale vangnet schiet tekort en het is vaak niet duidelijk wie aansprakelijk is, aldus de JOB.

Mbo'ers die een arbeidsovereenkomst hebben met het bedrijf waar zij stage lopen, gelden als werknemer en zijn goed verzekerd. Stagiaires die geen arbeidscontract hebben, vallen in principe onder de Wajong (WAO voor jong gehandicapten) wanneer zij tijdens hun stage arbeidsongeschikt raken. Maar niet iedere mbo'er voldoet aan de criteria daarvoor. Een van de eisen is dat iemand in het jaar voordat hij arbeidsongeschikt raakt, minstens een half jaar moet hebben gestudeerd.

Kwetsbaar

De JOB wijst erop dat vooral kwetsbare groepen het risico lopen in dit Wajong-gat te vallen. Het gaat om voortijdige schoolverlaters die besluiten toch weer een opleiding te gaan volgen. Als zij in het eerste jaar van hun opleiding tijdens een stage een ernstig bedrijfsongeval krijgen, voldoen zij niet aan de criteria voor de Wajong.

De Bve-raad, de koepel voor het beroepsonderwijs, gaat de modelovereenkomst voor stagecontracten aanpassen, zodat dit wordt ondervangen.