BAQUBA/BAYJI - Aanslagen op een controlepost van de Iraakse Nationale Garde, een politiebureau en een roofoverval op medewerkers van een ministerie hebben maandag zeker achttien levens geëist.

De aanslag op de controlepost gebeurde iets ten zuiden van de stad Baquba, ruim zestig kilometer ten noorden van Bagdad. Gewapende mannen openden het vuur op de militairen die de controlepost bemanden. Zeker zeven soldaten en een bewaker van een nabijgelegen pand kwamen om het leven. De aanvallers onthoofdden een soldaat die geknield lag voor het ochtendgebed. De afgelopen tijd zijn er al meer aanslagen gepleegd in Baquba.

Autobom

In de stad Bayji, tweehonderd kilometer ten noorden van Bagdad in de zogeheten soennitische driehoek, kwamen zeker zeven personen om toen een zelfmoordenaar een autobom liet ontploffen bij een politiebureau. Er zijn mogelijk vijftien gewonden. De explosie was volgens getuigen tot op een afstand van zeven kilometer te horen. In de soennitische driehoek zijn Iraakse extremisten zeer actief.

Bagdad

In de omgeving van de stad Suweira, 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, kwamen drie medewerkers van het ministerie van Financiën om het leven bij een roofoverval. De overvallers hielden hun auto staande, beroofden de mannen en schoten hen dood. De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde aanvankelijk dat het ging om een aanslag met een bomauto.