NOORDWIJK - Frank de Winne is klaar voor zijn sprong in de ruimte. De ESA-astronaut uit België rondt momenteel in Noordwijk de voorbereiding voor zijn eerste vlucht af. In oktober maakt De Winne een zogeheten taxivlucht naar het internationale ruimtestation ISS.

De Winne moet op het ruimtestation de Russische Soyoez-capsule verwisselen. Die dient als ,,reddingsboot'' voor de bemanning en moet twee keer per jaar worden vervangen. Verder staat er een aantal wetenschappelijke experimenten op de agenda. De Belgische overheid en onderzoekscentra zijn medefinancier van de missie.

De Belgische astronaut ligt enige jaren voor op zijn Nederlandse collega André Kuipers. De laatste zal de komende drie jaar nog niet de lang verwachte reis maken. Terwijl De Winne donderdag liet weten 'goesting' in de trip te hebben, trainde Kuipers in Moskou.

Enige weken geleden werd bekend dat de Nederlandse overheid het er niet voor over heeft om Kuipers volgend jaar voor 7,5 miljoen euro mee te sturen op een vlucht die vergelijkbaar is met die van De Winne.

De Russen hadden Nederland voor die prijs een stoel in het ruimteschip naar ISS aangeboden. Het was de bedoeling dat Kuipers net als De Winne tijdens zijn vlucht een aantal wetenschappelijke onderzoeken zou verrichten.