UTRECHT - Een man verkleed als Batman heeft maandagochtend vroeg de rechtbank in Utrecht beklommen. Hij staat op een platform aan het gebouw. Volgens een verklaring is Batman lid van Fathers 4 Justice (F4J), een campagnegroep voor vaderrechten. De actie vormt een protest tegen de buitensluiting van kinderen en vaders na (echt)scheiding.

Het gerechtsgebouw is uitgekozen omdat rechters het kinderen willens en wetens onmogelijk maken om hun vader te kunnen zien na een scheiding, aldus F4J. "Ze verdienen hun geld met het veroorzaken van humanitaire ellende en immens verdriet bij scheidende ouders."

Actie

De actie markeert volgens F4J een volgende stap in een escalerende campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid. Leden hielden eerder vergelijkbare acties in Den Haag, Rotterdam en Alkmaar.

Batman is voorlopig niet van plan om naar beneden te komen. "Ik blijf hier zo lang mogelijk." Aan het platform heeft hij twee spandoeken gehangen. De politie is bij de rechtbank maar niet van plan "capriolen" uit te halen om Batman naar beneden te krijgen, meldde een woordvoerder.

Buckingham Palace

Fathers 4 Justice heeft in Groot-Brittannië, Canada, Australië, de VS en Nederland naar eigen zeggen meer dan 12.000 leden. In september zette de Britse vaderrechtenactivist Jason Hatch de Londense politie te kijk door namens F4J in Batman-kostuum urenlang het balkon van Buckingham Palace te bezetten.