WASHINGTON - Amerikaanse commando's zijn Iran binnengetrokken om te zoeken naar plekken waar het islamitische regime in het geheim nucleaire wapens zou ontwikkelen. Dat heeft het weekblad The New Yorker in de editie van maandag gemeld.

De Amerikaanse regering heeft in ieder geval al een half jaar geleden toestemming gegeven voor geheime militaire missies in Iran. De commando's zouden informatie moeten vergaren over circa 25 verdachte complexen, aldus het blad.

Een voormalig vooraanstaand lid van een inlichtingendienst stelt in The New Yorker dat de oorlog in Irak slechts "een van de operaties in de oorlog tegen Irak" is. Volgens het tijdschrift willen leidinggevenden in het Pentagon, zoals minister Donald Rumsfeld, Iran binnentrekken en er zoveel mogelijk militaire faciliteiten vernietigen. Zij zouden ervan uitgaan dat het regime van geestelijken dat Iran leidt zo'n militaire nederlaag niet overleeft.

Het Witte Huis ontkende het bericht tegenover de nieuwszender CNN. "Natuurlijk volgen wij Iran met zorgen", aldus woordvoerder Dan Bartlett. Het artikel in The New Yorker zou echter "vol onnauwkeurigheden" staan.

De VS volgen in hun onderhandelingen met de regering in Teheran een diplomatieke lijn, maar Bartlett wilde eventueel gewapend optreden niet uitsluiten. "Nog nooit in de geschiedenis heeft een Amerikaans president militaire middelen uitgesloten."