AMSTERDAM - De PvdA heeft ook vorig voorjaar overwogen om uit het kabinet te stappen. Eerder werd bekend dat Kok in 1999 twijfelde over het voortzetten van Paars II. Volgens demissionair staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Benschop werd in 2001 echter ook nagedacht over een kabinetsbreuk.

Dat was toen minister Zalm van Financiën de kaderbrief voor de begroting voor 2002 opstelde. Zalm had toen maar een half miljard gulden (0,23 miljard euro) voor extra uitgaven beschikbaar. De PvdA wilde dat verkiezingsjaar meer uitgeven.

"Als Zalm op een half miljard of één miljard was blijven steken, dan hadden we gebroken", vertelt Benschop in een interview met de Volkskrant donderdag. Zalm bewoog echter mee, het werd 7 miljard gulden (3,18 miljard euro).

Benschop: "Als dat er geld er ligt, ga je niet zeggen: en toch moet het kabinet vallen". Tot enkele maanden geleden dacht de PvdA dat Melkert premier zou worden en Benschop fractievoorzitter. Na de verkiezingsnederlaag waarbij de partij nog maar 23 Kamerzetels overhield, viel dat plan echter in duigen.

Niet kandidaat

Benschop besloot op de uitslagenavond zich niet kandidaat te stellen voor het politiek leiderschap. Had hij dat wel gedaan, stelt hij, dan was geschreven over "Benschop die ook al niet van de buis spettert: heeft de PvdA dan nog niets geleerd?".

De man die zelf een belangrijke rol speelde in het campagneteam wijt het verlies van zijn partij aan een "gebrek aan antennes voor het maatschappelijk klimaat" en een tweeslachtige houding in de laatste twee jaar voor de verkiezingen.

De partij hinkte toen op twee gedachten: het verdedigen van Paars en vernieuwingsdrang. "Het resultaat was een weifelend en te bleek profiel."