ZAGREB - Stipe Mesic (70) is zondag herkozen als president van Kroatië. Volgens de staatstelevisie kreeg de centrumpoliticus ruim 70 procent van de kiezers achter zich. Zijn uitdager, de conservatieve vice-premier Jadranka Kosor, bleef steken op nog geen 30 procent.

Het zittende staatshoofd was vrijwel verzekerd van zijn herverkiezing. Bij de eerste ronde op 2 januari haalde hij met 48,9 procent van de stemmen al bijna een absolute meerderheid. Mesic wil de voormalige Joegoslavische republiek de Europese Unie binnenloodsen.

De toetreding is gepland in het jaar 2009, de onderhandelingen moeten op 17 maart beginnen. De Kroatische regering moet dan wel meewerken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag en de van oorlogsmisdaden verdachte Ante Gotovina uitleveren.

Mesic' concurrente, de 51-jarige Kosor van de regerende rechtse partij HDZ, haalde maar met moeite de tweede ronde. Zij geldt als erfgename van ex-president Franjo Tudjman, de autoritair-nationalistische leider van Kroatië tijdens de Balkan-oorlog (1991-95).

Westerse diplomaten beschouwen Mesic als een nuttig tegenwicht voor de heersende HDZ. Zij prijzen hem voor zijn moed om Kroatische oorlogsmisdaden tijdens de Balkan-oorlog te veroordelen.