CHICAGO - De Amerikaanse McDonald's heeft een knieval gemaakt naar Hindoes en vegetariërs. De hamburgerketen erkende woensdag dat zijn franse frietjes niet zuiver vegetarisch zijn. Tot dusver maakte McDonald's altijd reclame met strikt plantaardig gebakken friet. Beide groepen hadden hiertegen geprotesteerd.
McDonald's

Het excuus verschijnt later deze week op de internetpagina van het Amerikaanse bedrijf. Dat laat het niet bij een loos gebaar: de keten doneert 10 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) aan diverse instellingen van beide overtuigingen.

Vegetariërs en Hindoes in de Verenigde Staten hielden McDonalds al langer in de gatenom zijn friet. Volgens hen is de patat niet zuiver vegetarisch, omdat bij het frituren van de gesneden aardappels dierlijke vetten worden gebruikt. De friet smaakte ook naar rundvlees. Voor hindoestanen is de koe juist een heilig beest.

Plantaardig?

McDonalds hield tot dusver altijd vol dat het bij de bereiding met plantaardige vetten werkt, maar geeft nu toe dat in de olie waarin de patat wordt gebakken, smaakversterkers zitten die afkomstig zijn van runderen.

Enkele Hindoes die het concern voor de rechter hebben gesleept, kunnen van McDonald's een schadevergoeding krijgen van enkele duizenden dollars.

Nederland

Overigens geldt dit niet voor Nederland. Volgens een woordvoerster van het concern worden de franse frietjes hier in 100% plantaardige olie (raapolie) gebakken.