RAMALLAH - De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) van de kersverse Palestijnse president Abbas wil dat militante groepen stoppen met aanslagen op Israëlische doelen. Het hoogste orgaan van de PLO, het uitvoerend comité, eiste zondag een einde aan alle militaire acties die "onze nationale belangen schaden".

Volgens de overkoepelende organisatie van Palestijnse partijen spelen de aanslagen Israël in de kaart. Jeruzalem zou de Palestijnse stabiliteit willen ondermijnen. De PLO zei niet welke maatregelen worden genomen tegen de militanten als zij zich niet schikken.

Onderhandelingen

De zaterdag beëdigde president en PLO-voorzitter Abbas wil door onderhandelingen met de radicale organisaties tot een staakt-het-vuren komen. Naar verluidt gaat hij woensdag naar de Gazastrook om de militante Palestijnen over te halen de wapens neer te leggen.

De organisaties Hamas en Islamitische Jihad wezen tot nu toe een bestand met Israël af. Zij noemen gewapend verzet een legitieme vorm van zelfverdediging tegen de bezetter Israël.

Harde aanpak

De Israëlische premier Sharon eist van Abbas een harde aanpak van militante groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad. Israël verbrak vrijdag alle contacten met de Palestijnse leiding na een aanslag op een grenspost waardoor zes Israëli's om het leven kwamen. Israël stelt als voorwaarde voor hervatting van de vredesbesprekingen dat Abbas eerst de gewelddadige groeperingen aanpakt.

Sharon beschuldigde het nieuwe Palestijnse bestuur ervan niets te doen om aanvallen op Israëlische burgers te voorkomen. "Ondanks de wijzigingen in het Palestijnse leiderschap hebben we niet gezien dat ze actie ondernemen tegen de terreur", zei Sharon tegen zijn ministers. Hij dreigde met acties "zonder restricties" van de strijdkrachten tegen militante Palestijnen in de Gazastrook. Het ministerie van Defensie kondigde aan dat het leger weer gerichte liquidaties gaat uitvoeren.

Verwachtingen

Voor de aanslag van vrijdag waren de verwachtingen voor hervatting van het vredesproces hooggespannen. Aanvankelijk leek het erop dat Sharon en Abbas elkaar in de loop van volgende week zouden ontmoeten.

Abbas was zaterdag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever tijdens een speciale zitting van het parlement beëdigd als nieuwe president van de Palestijnse Autoriteit. Hij volgde de op 11 november overleden Arafat op.

Abbas had een week eerder de presidentsverkiezingen met ruim 62 procent van de stemmen gewonnen. Hij riep in zijn inaugurele rede op tot een staakt-het-vuren en hield een pleidooi om de vredesbesprekingen met Israël te hervatten.

Vicieuze cirkel

Abbas zei dat de Israëlische en Palestijnse volken moeten leren om naast elkaar te leven: "We zoeken een wederzijds staakt-het-vuren om een einde te maken aan de vicieuze cirkel van geweld. We zijn twee volkeren die voorbeschikt zijn om naast elkaar te leven en dit land met elkaar te delen."

In de Gazastrook vielen dit weekeinde opnieuw doden door het conflict met Israël. Israëlische militairen schoten tijdens een operatie in Gaza-stad zeker vijf Palestijnen dood. In Rafah bij de grens met Egypte kwamen door Israëlisch vuur enkele mensen om. Palestijnen schoten projectielen af op Israëlische nederzettingen. Daarbij vielen enkele gewonden.