SAN SEBASTIAN - De Spaanse regering heeft zondag een aanbod van de verboden Baskische afscheidingsbeweging ETA voor een dialoog afgewezen. Madrid eist dat de rebellen een einde maken aan hun gewapende strijd voor onafhankelijkheid.

Spaanse ministers verklaarden zondag dat Madrid maar één verklaring van de ETA accepteert, namelijk dat de organisatie de wapens neerlegt. De bewindsman van Defensie waarschuwde voor een truc, omdat de ETA een eenzijdig afgekondigde wapenstilstand in 1998 benutte om haar wapenvoorraden aan te vullen.

Madrid reageerde op een voorstel van de Baskische terreurbeweging eerder zondag. De ETA verklaarde zich in de Baskische krant Gara achter het aanbod van haar politieke arm, de Baskische partij Batasuna, te scharen.

Vredesoverleg

Batasuna deed de Spaanse regering in november een voorstel voor vredesoverleg om terreur en geweld te beëindigen. De Spaanse overheid verwierp dat aanbod ook.

"De enige manier om het conflict op te lossen is een open dialoog die gericht is op een alomvattende overeenkomst", aldus de ETA-verklaring die in de Baskische taal was opgesteld. De ETA noemde de voorstellen de "meest effectieve politieke bijdrage tot dusver om het conflict tussen het Baskische land en de staat op te lossen".

Referendum

Batasuna stelde dat ze alleen nog "democratische en politieke wegen" wil gebruiken om een einde te maken aan het conflict over meer autonomie van Baskenland. Batasuna pleitte onder meer voor overleg tussen Baskische partijen en sociale groepen over de toekomst van de regio en voor een referendum over een lossere band met Spanje.

De ETA heeft in haar strijd voor een "vrij" Baskenland de afgelopen decennia al zeker achthonderd mensen omgebracht. De laatste maanden arresteerden de Spaanse en Franse politie honderden ETA-leden.