AMSTERDAM - Herman du Bois en Wilco Viets, die in april door het gerechtshof in Leeuwarden werden vrijgesproken van de moord op Christel Ambrosius, dienen donderdag een schadeclaim van miljoenen euro's in bij justitie. Volgens advocaat Knoops, die hen vertegenwoordigt, gaat het in totaal om 4.401.822 euro.

De twee waren in 1995 door het hof in Arnhem veroordeeld tot tien jaar cel in de Puttense moordzaak, maar de Hoge Raad gaf vorig jaar opdracht de zaak te herzien. De rechters in Leeuwarden oordeelden dat de bekentenissen van de verdachten en de getuigenissen ongeloofwaardig waren.

De 23-jarige Christel Ambrosius werd in januari 1994 dood gevonden in het huis van haar oma, aan de rand van Putten. Zij was verkracht en vermoord.

Schadevergoeding

Du Bois en Viets hebben in totaal ruim 2400 dagen gevangen gezeten. Ze zaten 949 dagen in voorlopige hechtenis, waarvoor ze euro per dag eisen. Voor de 1302 dagen die ze daarna in de gevangenis zaten, willen ze per dag 750 euro. De tijd waarin ze onder elektronisch toezicht stonden, moet 500 euro per dag opleveren.

Verder eisen ze schadevergoeding voor inkomstenderving, pensioenbreuk en bijvoorbeeld de vele tienduizenden kilometers die de vrouwen moesten rijden om hun echtgenoten in de gevangenis te bezoeken.

Hoogste claim in geschiedenis

"Naar mijn weten gaat het om de hoogste schadeclaim in de Nederlandse strafrechtgeschiedenis", aldus Knoops. Zijn cliënten willen met een deel van de schadevergoeding andere mensen bijstaan die slachtoffer zijn of dreigen te worden van een strafrechtelijke dwaling.

"We hebben gesproken over het opzetten van een fonds, of om geld te storten in een fonds ter bevordering van de forensische wetenschap."