FORT HOOD - De Amerikaanse cipier Charles Graner is zaterdag door een militaire jury in Texas veroordeeld tot tien jaar celstraf wegens zijn rol in 2003 bij de mishandelingen in de gevangenis van Abu Graib in Irak.

De tienkoppige jury had de 36-jarige militair een dag eerder al schuldig verklaard op alle tien punten van de aanklacht. Aanklager majoor Holley had voor de maximumstraf van vijftien jaar cel gepleit.

De aanklacht vermeldde onder meer dat Graner gevangenen heeft geslagen, gedwongen tot masturbatie en naakt op elkaar heeft gestapeld. Eén van de punten was afgezwakt.

Graner werd samen met vriendin Lynndie England het gezicht van de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Veel van de incidenten zijn vastgelegd op foto's, die vorig jaar in de media verschenen en de wereld schokten. England en Graner verschenen breed grijnzend op foto's naast vernederde Iraakse gevangenen.

Geschokt

Zijn moeder Irma Graner toonde zich geschokt door de strafmaat van tien jaar. Ze zei dat haar zoon was gestraft voor iets wat hij in opdracht had gedaan. "De hogergeplaatsten zouden berecht moet worden.", aldus de Amerikaanse. Volgens Irma Graner hebben president Bush en minister van Defensie Rumsfeld de Verenigde Staten te schande gemaakt, niet haar zoon.

Op de vraag van journalisten aan Graner zelf hoe hij zich zal voelen na tien jaar in de gevangenis, antwoordde de militair dat "hij zou lachen". Kort voor de veroordeling tot tien jaar cel, erkende Graner dat hij fout had gehandeld. Maar hij zei ook dat hij herhaaldelijk bij zijn superieuren had geklaagd over de misstanden in Abu Ghraib en steeds te horen kreeg te horen dat hij met de ruwe behandeling van de gedetineerden moest doorgaan.